вторник, 7 април 2020 г.

Как стрес хормонът влияе на емоциите ни


 
      
    Какво ни дава химията е един от въпросите, които хората трябва по-често да си задаваме.
Човешкият организъм представлява цяла вселена от химични елементи. Химичните елементи изграждат тялото ни – скелет, тъкани, органи, междуклетъчната течна среда.       Останалите елементи обаче също играят важна роля в жизнената дейност на организма. 

    Тялото ни крие в себе си много тайни, които само химията би могла да обясни. Защо сме стресирани? Защо сме тъжни или щастливи? Не се водете от емоциите си, защото зад тях се крие нещо по-важно, наречено хормони. В нашето тяло има безброй хормони, като на всеки е отредена различна задача – да следи какво ни се случва и да се включи в точния момент, за да осъществи реакция и да създаде подходяща емоция.
    
 Сред основните хормонални виновници за състоянието е т.нар. „хормон на стреса“ - кортизол. Eдна от основните му функции е да доставя допълнителна енергия на тялото при стресови ситуации. Този хормон реагира с вещества в черния ни дроб и вследствие се отделя глюкоза. Тази химична реакция ни позволява да разпознаем стресов фактор и да го избегнем. 
Стресът не е полезен за организма и е по-добре да се избягва. Хората, подложени да постоянен стрес, имат високи нива на кортизол в организма си. Това може да ги направи по-нерешителни и несигурни в своите действия.

  За това изолирайте стреса от ежедневието си максимално, за да се чувствате по-добре физически и да сте по-ползотворни в действията си.

Няма коментари:

Публикуване на коментар