вторник, 7 април 2020 г.

Сълзите са нашето безплатно лекарство



Защо плачем? 

      Обикновено не се замисляме по този въпрос, защото във повечето ситуации по това време ни вълнуват други грижи, които са породили секрецията на сълзи. Тогава обвиняваме човекът или причината, която ги е породила, но всъщност ако се замислим малко по-дълбоко, сълзите са полезни за нашето тяло. 

       Има два вида сълзи – едните са причинени от външни фактори (лук, прашинки), а вторите са предизвикани от нашите емоции, обикновено тъга, радост или депресия. Сълзите са защитна реакция на организма ни срещу болка или стрес. Въпреки че стресът може да е полезен за тялото понякога, но в умерени количества, защото както разбрахме по-долу, постоянният стрес може да обърка преценката ни и да ни направи по-нерешителни. Натрупването на стреса може да доведе до сърдечен удар или увреждане на различни части на мозъка. За това плачът дори играе важна роля и за оцеляването ни.

       Съдържанието на двата вида сълзи е различно. В емоционалните сълзи се съдържа хормона пролактин, който допринася за психическо спокойствие. Ако сте обръщали внимание, след като плачем, се чувстваме по-добре, а тялото ни по-здраво. Това също може да обясни и по-голямата чувствителност на жените. И защо разбира се ние плачем по-често от мъжете. Това се дължи на по-голямото количество пролактин в женското тяло. Това също влияе и на факта, че жените имат често променливи емоции. Всъщност ние жените имаме предимство пред мъжете, особено при бременност, защото тогава хормонът пролактин се секретира в огромни количества и можем да им скъсаме нервите плачейки за дреболии поради засилените си емоции.

      Ето защо понякога е хубаво да плачем, за да изчистим организма си от неприятни емоции и натрупаните от стреса токсини. А и сълзите са нашето безплатно лекарство. Единствените странични ефекти са една дузина носни кърпички и зачервени очи.

Няма коментари:

Публикуване на коментар