вторник, 7 април 2020 г.

Спящата красавица



       Не сте ли се запитвали поне веднъж защо тялото ни се нуждае от сън? Защо се чувстваме изморени и кой фактор довежда до това усещане?
       
      Обяснението отново може да се даде с действието на хормоните. В тази статия ще разгледаме точно хормонът, който влияе на съня при бозайниците. Неговото име е мелатонин и се произвежда в човешкото тяло от епифизата, разположена в мозъка ни. Това е хормонът, който ни казва кога е нощ.
      
      Когато слънчевата светлина започва да намалява в края на деня, започва отделянето на мелатонин. Учени са доказали, че светлината може да достигне до епифизата и чрез очите. Секрецията на мелатонин може да бъде забавена например ако сме изложени пред силен източник на светлина. Но в момента, в който вече секретиралият се мелатонин попадне в кръвта, той служи като сигнал за тялото, че е време за сън.

      Той влияе по различен начин на видовете бозайници. Най – често сравняваните с човека – плъхове, проявяват различно от човека поведение към мелатонинът. Те са по – активни през нощта, следователно хормонът ги поддържа будни и енергични. Докато при човекът е точно обратното. Той е активен през деня и мелатонинът му помага да си почине по – пълноценно през нощта.

     С напредване на науката са изобретени и хранителни добавки, съдържащи мелатонин. Приемането им може да помогне на тялото ни да се възстанови по – бързо след смяна на часовата зона и да свикне с реалното време. Но не винаги приемът на хормона може да е ефективен. Когато безсънието се дължи на дефицит на хормонът мелатонин, тогава  ще има полза от допълнителният му прием. Но ако проблемите със съня се дължат на тревога и безпокойство, ефектът от приема на хормона ще е значително по – малък.

  С напредването на възрастта секрецията на хормона се забавя и допълнителният му прием може да помогне за проблемите със съня при стареенето.

    Както с всичко останало обаче, също и с мелатонинът не трябва да се прекалява. Тук трябва да се отбележи, че мелатонинът не спада в графата на сънотворните. Той служи за регулатор на денонощният ни ритъм.

     При големи проблеми със съня приемането на мелатонин е препоръчително, но има и много по-лесни начини да поддържаме секрецията на хормона в епифизата ни в норма. Едни от най-лесно изпълнимите са:


v  Да не се излагат очите на силна изкуствена светлина вечер

v  Да имаме пълноценен поне 8 часов сън, за да се чувства тялото ни отпочинало

v  Да избягваме излишни нерви и да се ядосваме по - малко

Няма коментари:

Публикуване на коментар