вторник, 7 април 2020 г.

Епидемията на 21 Век



        Както всеки друг процес в нашето тяло, така и наднорменото тегло също се влияе от хормоните. Най – често ние обвиняваме или се подиграваме на хората с наднормено тегло, но според скорошни изследвания е установено, че те просто са жертва на своите гени.


       Открит е хормон, който оказва влияние на регулацията на апетита и метаболизма на човека. Този хормон е наречен лептин от гръцкото leptos, което означава тънък. Но за да осъществява своето действие, този хормон трябва да се регулира от определен ген. След тези открития, учените стигнаха до заключението, че затлъстяването е хронично заболяване.


       Количеството на лептин в тялото се увеличава с увеличаване на мастната тъкан. Хормонът има чисто регулаторен механизъм. Тоест, колкото повече мазнини трупаме, толкова нивата на лептин в кръвта се увеличава. Но за съжаление това е само на теория. На практика колкото повече излишни килограми трупаме, толкова мозъкът ни става по-малко чувствителен към хормонът лептин и това затруднява неговата функция. При преяждане, съчетано с недостатъчно движение, мастните клетки освобождават лептин, който изпраща спешни послания до нервната система да намали апетита и да увеличи метаболизма.


       Когато пълните хора отслабнат малко, нивото на инсулин в организма им започва да спада. Намалява нивото на захарта в кръвта, самочувствието се подобрява, появява се енергия за по-голяма активност. Загубата на тегло се ускорява.


      Но за да увеличим секрецията на лептин в тялото си, ние също трябва да положим някакви усилия. Хранете се здравословно и не позволявайте началния неуспех да ви срине. В началото на всяка диета ще се чувствате по-гладни от всякога. Но не се отказвайте, защото ако бъдете достатъчно постояни нивата на лептин ще се върнат към норма и скоро вашето тяло ще разпознава кога сте сити.


      Консумирайте по-малко захар. Захарта и лептинът "не се обичат никак". Захарта кара вашия мозък да е по-малко чувствителен към лептина. Опитайте вместо това да ядете повече риба или да приемате рибено масло или ленено семе, тъй като омега-3 мастните киселини ще ви помогнат да възвърнете чувствителността си към този хормон.


      Най-простите и достъпни средства за отслабване са прекратяване на преяждането, спортуването и осигуряването на достатъчен сън. Тогава организмът ще произвежда необходимите хормони за поддържане на идеално тегло.

Няма коментари:

Публикуване на коментар