вторник, 7 април 2020 г.

Усмивката е нашата сила




       Мисля, че дойде време да разведрим обстановката и да пиша за нещо по-весело. А именно какво ни кара да се чувстваме щастливи. 

       Всеки знае поне един хормон, който се съдържа в нашето тяло и предизвиква т.нар. щастливи емоции. Точно така! Този хормон не е един а са цели 4. Ние олицетворяваме щастието с усмивката, с вътрешният мир на тялото и душата ни. Тези хормони се грижат да постигнем точно това. Нека ги разгледаме поотделно.


Ендорфин


    Ендорфини се освобождават при физическо натоварване като бягане и спортуване. Чрез тях организмът ни се справя по-лесно с болката и умората. Водят до облекчаване на стреса и напрежението и предизвикват приятни усещания. Също така ендорфини се отделят, когато човек се смее. 


    За да поддържаме високи нива на този хормон в нашето тяло, трябва да спортуваме и да се усмихваме широко! Понякога колкото и натоварено ежедневие да имаш, задачите да те затрупват и да се налага да си постоянно сериозен и съсредоточен в работата си, е нужно да си дадеш 10 минутна почивка, в която да забравиш сериозността, да се шегуваш и най-важното да се смееш. Повечето хора не го осъзнават, но смехът наистина лекува тялото и душата ни. В някои страни даже се използва смехотерапия за лечение на болести. За да поддържаме тялото си здраво, е необходимо всеки ден да се смеем.
Дай една усмивка насам!




Окситоцин


     Окситоцинът създава чувство на доверие и е основа на взаимоотношенията. Също така увеличава вярността и е от съществено значение за постигането на силни и удовлетворяващи връзки. Повишеното количество окситоцин намалява стреса и подсилва имунната система.
       Ето още начини да намалим стреса от натовареното ежедневие или този, който досадният шеф ни нанася всеки ден. Аз наричам този хормон, хормонът на прегръдката, защото за да повишим нивата му в нашето тяло, е нужно да прегръщаме хората повече. Това осъществява по-дълбока връзка между нас и отсрещния човек и ни помага при взаимоотношенията. Като човек, който обожава прегръдките и ги раздава всеки ден в промишлени количества, мога да ви кажа, че  наистина действа. Хората се отпускат и се чувстват по-спокойни докато са около вас. Може да изглежда странно и неловко понякога, но е и страхотен начин да подхвърлите някоя шега и да разчупите леда.

Серотонин

    Серотонинът е свързан със самочувствието ни и усещането, че можем да постигнем всичко. Също така влияе на настроението, съня, сексуалното желание и апетита ни. Разпространена идея е, че ниските нива на серотонин са свързани с депресия и други психологически проблеми.


   Този хормон също е свързан пряко с взаимоотношенията между хората, но също така и с вътрешното ни състояние. Жизнено важно е да стимулираме образуването му в тялото ни. Можем да постигнем това като в края на деня си правим равносметка на постигнатите успехи през него, а също така си припомняме и стари постижения. Малките победи всеки ден са много важни са нашето пълноценно съществуване.

Допамин


     Допаминът предизвиква мотивация за осъществяване на целите, желанията и нуждите ни. Благодарение на него изпитваме удоволствие и се чувстваме добре, когато ги постигаме. Също така допаминът изостря и подобрява вниманието ни. Отлагането, неувереността, както и липсата на ентусиазъм на биохимично ниво се изразяват в ниски нива на допамин. Ако човек има високи нива, дори да среща трудности и препятствия по пътя си, той не би се отказал, а би продължил в желаната посока.


    Всеки човек е на този свят с някаква цел. Той се бори, пада, изправя се и пак продължава. Но ако той се почувства сломен и неспособен да постигне целта си, това се обяснява с ниските нива на допамин в тялото му. Ето защо тази цел трябва да бъде разделена на малки подцели, които да следваме и да си направим план за изпълнението им. Това ще стимулира секрецията на допамин и пътят към целта ни ще се олесни и ще стане по-приятен. Графикът за сън също ще е доста полезен за набавянето на допамин, защото недостатъчният сън, ще ни направи по-изнервени, изтощени и немотивирани.

     Какво научих аз от проучването, което направих за тази статия е, че не е нужна само любов, за да бъдем щастливи. От голяма полза е създаването на план за стимулиране на хормоните в нашето тяло, да спортуваме повече, да раздаваме повече прегръдки и най-важното от всичко е да се усмихваме и да караме другите около нас да се усмихват.

Няма коментари:

Публикуване на коментар