вторник, 7 април 2020 г.

Добрият великан

     Питали ли сте родителите си защо сте по – високи от всички деца в класа ви? Или пък сте изпитвали неудобство и притеснение от това, че винаги стърчите с една глава над останалите и всички ви забелязват? Като човек, който е изпитал това напрежение върху себе си, мога да кажа, че никак не е лесно докато си дете. Учителите редовно „случайно“ посочваха мен за изпитване, защото моята глава винаги стърчеше над всички останали и все се набивах на очи в клас.
   
    В тази статия искам да споделя моят опит с децата, които имат така нареченият бърз растеж през пубертета. Всъщност искам да ви кажа, че да си висок изобщо не е лошо. Ами да, винаги стигаш най – високият рафт в магазина. Понякога се налага да се наведеш докато влизаш, за да не си удариш главата в касата на вратата. Но пък и цицините придават цвят в сивото ни ежедневие.
 
    Та сега вече можем да поговорим малко по – сериозно и да споменем причините, които ни позволяват да растем и развиваме нашето тяло. Както и сами може да предположите, това се дължи отново на един много важен за развитието ни хормон, а именно Соматотропин (Соматотропен хормон или наречен още растежен хормон).
 
    Соматотропинът е пептиден хормон. Името му идва от гръцки: сома – тяло и тропи – раста. Той отговаря за растежа на костите като и за белтъчната и въглехидратна обмяна в тялото. Той се отделя от предния дял на хипофизата (аденохипофиза). Научно доказано е, че нивата на соматотропина или растежния хормон намаляват с възрастта. Намаляването продължава до към 25-тата годишнина, а след това дори може да спре.

    Той е отворен за растежа и възстановяването на клетките. Без него, увеличаването на мускулната маса и плътността на костите са невъзможни. Той играе основна роля в поддържането на здравосновно състояние на човешките тъкани, включително мозъка и други жизненоважни органи. 

   
     Основният ефект на хормона е да стимулира преди всичко удължаването на костите, а след пубертета тяхното удебеляване, както и на други тъкани. Растежният хормон може да се причисли също и така наречените стресови хормони. Секрецията му се увеличава при стрес (физически и психически). 

    Два са основните фактора, които допринасят за увеличаване на Соматотропина: силови тренировки и качествения сън. Колкото повече тренираш, толкова по - голямо количество хормон се освобождава по естествен път. Много от спортистите прибягват и до външно приемане на този хормон чрез инжекции. 
     
      Изключително разпространено е схващането, че Соматотропинът е едва ли не "вълшебната пръчка", чрез която буквално ще се преобразите в мускулеста машина. Това схващане се дължи на първо място на огромните професионални културисти, които ежедневно приемат този хормон. Хората вярват, че понеже Соматотропинът е анаболен хормон, то анаболен непременно означава мускули. Но всъщност хормонът на растежа е анаболен за всички тъкани в тялото и само в частност за мускулите. 

      Без да задълбаваме много в научната гледна точка, бих ви дала няколко съвета от собствен опит. А иманно да отделяте време да се наспивате добре и да тренирате, за да поддържате собственият си тонус. Пък и хубавата страна на това да си висок е, че ще можеш да стигаш бурканът с бисквитите, които мама е скрила на най - горният рафт.

Няма коментари:

Публикуване на коментар